Procrasti-watte?!

Alsof ik het nooit leer. Uitstellen, Procrastinatie….

Vroeger was ik al zo’n uitsteller. Alsof ik er onbewust van geniet dat alles altijd op het laatste moment moet.  Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik voor school naar de bibliotheek moest. Je een datum waarop je je boeken uiterlijk moet terug brengen, maar  natuurlijk mag je ze ook verlengen. En je voelt hem al aankomen, dat deed ik dus nét iets te laat. Terwijl mijn moeder me elke dag zei: “ Ing ga dan nu even naar de bibliotheek, dan ben je er vanaf”, was het toch weer een feit dat ik een kleine boete moest betalen.

Ik heb dat nu nog steeds. Ik ben zo ontzettend goed in uitstellen.
Deadlines? Ja ik haal ze nu inmiddels wel. Maar hoe?  Dat weet ik soms ook echt niet.
Altijd alles op het laatste moment, heel veel gehaast en vooral een enorme druk op mijn schouders. Hoe vaak ik ook elke keer zeg “de volgende keer begin ik echt op tijd” werk ik blijkbaar toch het best wanneer ik onder druk sta.

Maar wat ik niet begrijp is, waarom? Hebben jullie daar ook last van? Want hoe fijn het ook is dat ik alle deadlines tot nu toe gehaald heb, het zal vast een keer misgaan. Maar daar ga ik niet vanuit.

Na even zoeken op internet vond ik dit in de menshealth:

“Hoewel er aanwijzingen zijn dat problematisch uitstelgedrag voor een deel is aangeboren en vooral samenhangt met de lastig te corrigeren karaktereingenschap slordigheid, menen de meeste deskundigen dat ongezond uitstelgedrag niet voortkomt uit luiheid of een gebrek aan motivatie en organisatietalent, maar uit diverse angsten.”

Ik vind dit dus heel interessant, want wat zijn dan die angsten? Als ik kijk naar vroeger kan ik mij bijna niet voorstellen dat er iets mij tegenhield om mijn boeken terug te brengen. Dus dat heeft waarschijnlijk te maken met het karaktereigenschap slordigheid.

Top! Dan schrijf ik dat voortaan op het lijstje “mijn slechte karaktereigenschappen”. En wat betreft die angsten, daar ga ik me dan maar eens verder in verdiepen.

Eerst zorgen dat deze blog zijn deadline haalt. 😉

signa

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.